PRINCIPI VELIKIH LIDERA U SPORTU 2019-09-07T12:13:06+00:00

PRINCIPI VELIKIH LIDERA U SPORTU

Lider u sportu je osoba koja ima ulogu vođenja i motivisanja tima ka ostvarenju zajedničkog cilja. Ono za šta se dobija titula kapitena. Ukoliko želite da postavente onaj pravi vođa i lider svog tima, svetovala bih Vam da pročitate i primenite ove principe veliki lidera i ostvarite ulogu u svom timu osobe koja svojim karakterom i igrom vodi sebe i ceo tim ka uspehu. Pa, hajdemo!

OVDE SU PRINCIPI VELIKIH SPORTSKIH LIDERA

  • VODITE SVOJIM PRIMEROM

Uvek vodite i motivišite druge svojim primerom, radije nego rečima, objašnjenjem ili primoravanju drugih. Pravi lider zna kada da preuzme kontrolu, a kada da stane na loptu. On, takođe, dobro poznaje svoj tim i oseća svoje saigrače i time zna kada u kom momentu nekom igraču treba dati manju ili veću kontrolu nad igrom. Vodite svojim primerom, delima i rezultatima. Samo na taj način drugi će Vas pratiti ka vrhu.

  • PARKIRAJTE SVOJ EGO PO STRANI

Većina sportista misli da biti vođa znači imati autoritet, naređivati drugima i uvek biti upravu. To radi ego, ne lider. Dobar lider stavi svoj ego po strani, utiče i motiviše svojim delima, ponašanjem i karakterom, nikada kroz naredbu i autoritet.

  • DOPUSTITE SVAKOME DA OTKRIJE SVOJU SUDBINU

Ako želite da se drugi ponašaju i igraju drugačije, morate ih inspirisati na to. Svako ima svoju ulogu u timu, ali svačija uloga nije ista. Nemojte očekivati da drugi budu kao Vi. Svako je poseban na svoj način i ima posebnu ulogu u timu. Sebi, a i drugima dopustite da budete ono što jeste i svakome dajte priliku da se istakne u onome u čemu je dobar.

  • PUT DO SLOBODE JE NAJBOLJI SISTEM

Dajte drugima i sebi slobodu. Nemojte imati kalupe. Sportisti nisu mašine – mi smo pre svega ljudi sa svojim jakim i slabim stranama, vrlinama i manama. Svako treba imati slobodu na svoj stil igre i ličnost, naravno ukoliko to ne šteti timu. Pravo da bude jedinstvena ličnost i igrač. To i jeste na kraju lepota sporta.

  • NAČINITE OD OBIČNOG MAGIČNO

A šta je to magija sporta? Šta to održava sportistu da godinama radi jedno te istu stvar skoro svaki dan iznova i iznova? To je strast i žar za datim sportom i uspehom. Rasplamsajte tu vatru u sebi i ona će se proširiti na ceo tim. Sa velikom dozom adrenalina, volje i želje u sebi odradite svaki trening i odigrajte svaku utakmicu/meč.

blog1 (1)
  • JEDAN DAH – JEDAN UM

Šta ovo znači? Svi kao jedan. Lider mora da se pobrine da tim bude zajednica, da svi misle isto, imaju isti cilj, razumeju i osećaju jedni druge. Tim bi trebao biti porodica, a njihova sala druga kuća. Svi šampionski timovi sigurno imaju razvijen ovaj način funkcionisanja. Neka to bude i Vaš!

  • SASOSEĆANJE

Ne mislim na sažaljenje, već saosećanje i razumevanje. Tri kvaliteta dobrog lidera jesu: jednostavnost, strpljenje i sasosećanje. Jednostavnost u mislima i akcijama, strpljenje sa prijateljima i neprijateljema, i sasosećanje sa sobom i svima ostalima. To jeste razumevanje da svako ima svoje strahove i da sa njima igra, a lider je taj koji razume činjenicu da svako radi najbolje što može i zna u svakom trenutku. On je taj koji to zna i uvek pruža podršku svakome da budu što bolji.

  • FOKUSIRAJTE SE NA DUH TIMA, NE NA REZULTAT

Dok god budemos stajali zajedno, ne možemo biti poraženi. – kaže japanska poslovica. Sve dok je tim duhovno, emotivno i energetski povezan, rezultat će ići u njihovu korist.

  • KADA GOD SUMNJATE - NE RADITE NIŠTA

Kada se pojavi veliki problem, nekada je najbolje ne raditi ništa. Sportom se bave osobe koje imaju jako veliku količinu energije, koje vole nešto da rade i koji će uraditi sve da reše problem. Ali nekada je najbolja opcija ne raditi ništa. Kada je oluja jaka, spustite jedna i mirno sačekajte da oluja prođe.

  • ZABORAVITE NAGRADU

Ako ste fokusirani samo da pobedite, ustvari ste fokusirani da ne izgubite. Opsesija oko pobede zna igrače da izbaci iz takta i mogu lako izguiti kontrolu nad svojim emocijama ukoliko rezultat ne ide u njihovu korist. Fokusitajte se na put, ne na cilj. Teško je, ali je vožnja mnogo zabavnija tako.

Preuzmite besplatan video "Kako izgraditi uspešnu karijeru u sportu"

Unesite Vaše ime, prezime, i e-mail adresu i poslaću Vam link na kome možete pogledati video.

* indicates required

 „Moja misija je da napravim šampione. Ja strogo verujem da svako ko je u sportu, sportista ili trener, ima šampiona u sebi koji samo treba da se probudi. Ja vidim mogucnosti. Ja verujem u neograničen potencijal. I ja sam ovde da zajedno stignemo do vrha.“ - Ana Privrat