KAKO IZGRADITI PROFESIONALNU SPORTSKU KARIJERU 2019-09-07T12:11:04+00:00

KAKO IZGRADITI PROFESIONALNU SPORTSKU KARIJERU

Bavite se sportom i volite ga svim srcem ali niste sigurni da li je porfesionalna karijera za Vas moguća? Dobra vest je da jeste i ovde ću Vam dati sve što Vam je potrebno kako bi ste je izgradili i ispunili svoj maksimalan potencijal kao sportista. Često čujemo “sve je u glavi”, a evo i zašto jeste tako i kako mentalnom snagom možete ostvariti šampionske rezultate.

KOMPLETAN VODIČ: SVE ŠTO VAM JE POTREBNO KAKO BISTE IZGRADILI PROFESIONALNU KARIJERU U SPORTU

VIZIJA

Pre svega potrebna Vam je vizija, jasna slika onoga što želite postati i ostvariti u sportu. Gde vidite sebe za 2,5 i 10 godina? Kada kreirate viziju svoje karijere i sebe u budućnosti nemojte se štedeti, jer sve što možete kreirati u svom umu možete i videti pred svojim očima. Napravite detaljnu i kristalno jasnu sliku onoga što morate biti, raditi i imati, i od toga krenite.

ISTRAJNOST

Profesionalna sportska karijera nije nešto što se gradi godinu dana ili dve. Profesionalna sporska karijera se gradi i preko deset godina trenirajući i davajući sve od sebe svakim danom. Nikada nije upitno da li možete biti profesionalni sportista; jedino je upitno da li ste spremni dati svo svoje vreme, trud i poslednji atom snage da bi ste to i postali. Od vrhusnkih sportista se traži da daju sve od sebe, puno snage, volje i poslednji minut svog vremena kako bi napravili šampionski rezultat. Jedino pitanje koje sebi treba postaviti jeste: Da li sam spreman odreći se svega zarad svog najvećeg sna?

SAMOPOUZDANJE

Samopouzdanje igra ključnu ulogu u sportu. Samopouzdanje je vera da sportista može da ispuni svaki zadatak koji je pred njim bez obzira na okolnosti, trenutnu situaciju i druge ljude. Ukoliko sportista ima besprekornu tehniku i fizičku snagu, a nedostaje mu samopouzdanje, vera da to može izneti na teren – na žalost nikada neće postići onaj rezultat koji se od njega očekuje. Gradite svoje samopouzdanje uporedo sa tehnikom i fizičkom pripremom, jer je to neophodno svakom sportisti koji je odlučan u tome da uspe.

KORISTITE MENTALNE MIŠIĆE

Kao što imamo telesne mišiće koji moraju biti jaki u sportu, tako imamo i mentalne mišiće koji se moraju jačati i trenirati za velike rezultate. Mentalna i fizička snaga se moraju trenirati uporedo. Ukoliko je sportista fizički spreman, a mentalno slab neće biti u mogućnosti da ostvari dobre performanse. Sa druge strane, ukoliko je sportista mentalno jak a fizički nije spreman, takođe neće biti u mogućnosti da performira na visokom nivou. Ove dve stvari idu zajedno i trenirajte ih uporedo svakodnevno. Potrebno je da budu pojednako jake obe strane.

STRAST

Strast je ono bez čega se u sportu ne može. To je ona vatra u nama koja nam daje dodatnu snagu da se borimo, izdržimo sve i pobedimo. Gorite od želje za pobedama, poenima, trofejima…rasplamsajte tu vatru u sebi, i onda ćete zapaliti i svoj tim, pa onda i publiku i sve prisutne. To je nešto što kreće od Vas.

FOKUS

Na šta se fokusirani? O čemu razmišljate tokom igre? Ako su to treneri, saigrači, konkurencija, rezultat, tuđe mišljenje, publika ili roditelji – na krivom step utu. Jedino o čemu trebate misliti tokom same igre jeste kako da ispunite svoj zadatak na nabolji mogući način. Prebacite fokus sa svih i svega ostalog na sebe i neka Vam jedni cilj bude da date najbolje od sebe u svakom momentu igre. Ostanite prisutni u trenutku.

blog1 (1)

TAKMIČITE SE SA SOBOM

Jedna od najvećih grešaka koju sportisti čine jeste što pokušavaju da budu bolji od nekog drugog i uvereni su da će im to doneti poziciju i rezultat kome se nadaju. Istina je da jedina konkurencija koju imate jeste Vi sami. Pogledajte koje kvalitete traži pozicija i rezultat koji želite, a zatim se bacite na rad da izgradite sve te kvalitete jer je to jedini način da dođete do mesta i rezultata koji želite. Uvek se takmičite i težite da budete bolji od sebe, a kada budete bolji od sebe, lako ćete pobediti i sve ostale.

IGRAJTE NA VELIKO

Trenirajte i spremajte se za velike mečeve, timove, takmičenja i pobede. Mnogi sportisti se izgube pokušavajući da budu najbolji u ligi ili timu u kom se trenutno nalaze. Trenirajte za svetske lige i prvenstva, spremajte se za reprezentaciju i velike timove. Postavite sebi velike ciljeve i jurite ka njima. Izreka kaže ovako: Ako si rešio da pogodiš mesec i promašiš, pogodićeš zvezde. Gradite od sebe sportistu za velika takmičenja, i tako će ovo danas za Vas biti mačiji kašalj.

NAUČITE SE PORZIMA

Svaka velika i uspešna karijera sačinjena je od mnoštvo malih poraza. Nije vrhunski sportista onaj koji ima najviše pobeda i titular, već onaj koji je ustao posle najviše poraza i nastavio sa borbom. Porazi i greške su ono što je sastavni deo sporta i ukoliko želite stići daleko nećete ih izbeći. Prihvatite ih kao osnovni sastojak velikog sportskog uspeha.

ŽIVITE ZA SVOJ SAN

Ne zaboravite zašto ste prvi put otišli na trening kao dete! Imali ste veliki san. Vratite se njemu i vratite se tom detetu u sebi. Ne zaboravite zašto trenirate, ulažite u sebe i prođite kroz ono što niko ne bi. Nikada ne zaboravite svoj san i zbog njega ustanite svaki dan i ternirajte. Živite i radite za dan kada ćete njega ostvariti i neka Vam on bude vodilja do šampionskog uspeha.

Preuzmite besplatan video "Kako izgraditi uspešnu karijeru u sportu"

Unesite Vaše ime, prezime, i e-mail adresu i poslaću Vam link na kome možete pogledati video.

* indicates required

 „Moja misija je da napravim šampione. Ja strogo verujem da svako ko je u sportu, sportista ili trener, ima šampiona u sebi koji samo treba da se probudi. Ja vidim mogucnosti. Ja verujem u neograničen potencijal. I ja sam ovde da zajedno stignemo do vrha.“ - Ana Privrat