KAKO BITI SIGURAN U SEBE NA SPORTSKOM TERENU 2019-09-07T12:09:02+00:00

KAKO BITI SIGURAN U SEBE NA SPORTSKOM TERENU

Veliki broj sportista teško izlazi na kraj sa strahom i pritiskom tokom mečeva, utakmica i takmičenja na kojima se od njih očekuje ono najbolje. Biti siguran u sebe i svoje kvalitete je jedan od osnovnih komponenti za dostizanje vrhunskih rezultata u sportu. Ovde ću Vam dati sve što Vam je potrebno kako bi ste postigli sigurnost u sebe onda kada je to najbitnije. Ukoliko izgradite svoju spostvenu sigurnost otvorićete sebi vrata ka velikoj karijeri i rezultatima o kojima maštate.

OVDE JE SVE ŠTO VAM JE POTREBNO KAKO BI STE BILI SIGURNI U SEBE NA SPORTSKOM TERENU

IZGRADITE SAMOPOUZDANJE

Samopouzdanje predstavlja veru da sportista može izvršiti uspešno svaki zadatak koji se nađe pred njim, bez obzira na okolnosti, situaciju i druge ljude. Kao i svaka druga veština, samopouzdanje se gradi, vežba i trenira. Ne pravite razliku treninga i takmičenja. Ukoliko ste nešto sposobni uraditi na treningu, ne postoji razlog zašto to ne bi mogli i učiniti onda kada je rezultat bitan. Jedina stvar koja Vas koči, ukoliko imate ovaj problem jeste samopouzdanje. U tom slučaju, oslobodite se očekivanja drugih ljudi, njihovog mišljenja, prošlosti i rezultata. Igrajte poen za poenom, minut za minutom i učinite to najbolje što možete bez obzira u kojoj se situaciji nalazite. Verujte u sebe, jer tek onda će i drugi verovati u Vas.

KREIRAJTE VIZIJU

Meč se dobija illi gubi pre meča. Zato je jako važno imati viziju onoga što želite da učinite na istom. Onako kako uđete na teren i kako se pripremite psihološki pre istog, tako ćete odigrati. Kada igra krene sve se dalje dešava automatkski. Vizija je ono što se mora desiti tokom meča, odnosno kako ga Vi morate odigrati. Napravite unapred jasnu viziju onoga što želite uraditi. I kada igra krene, dopustite toj viziji da Vas vodi i stvara rezultate.

BUDITE HRABRI

Hrabri sportisti nisu oni koji se ne plaše ili oni koji se ničega ne boje. Naprotiv, oni imaju strah i pritisak ali idu preko njega. Strah kao strah nije problem, problem je ako nema straha. Veliki sportisti znaju da je to sastavni deo sporta, privataju ga, ne bore se protiv njega, već su naučeni da sa njim igraju. Naučeni su da je prisutan. Što pre ovo shvatite, biće Vam lakše i potpuno ćete drugačije gledati na sport i samim tim praviti bolje rezultate.

TRENIRAJTE KAO DA JE NAJVEĆE FINALE

Kao što smo već rekli, izbeći pritisak ma mečevima ili utakmicama nije moguće. Sve što sportista može uraditi jeste naučiti kako da se nosi sa istim. Postavite sebi svaki trening kao da je najveće finale Vašeg života. Kreirajte sebi taj osećaj i sa njim vežbajte. Možda će u početku biti neugodno, ali kada taj trenutak dođe biće Vam samo nešto što ste stotinama puta do sada uradili. Tako ćete naučiti kako da se nosite sa pritiskom onda kada se borite za rezultat. Neka svaki trening bude najvažniji meč u karijeri!

OSLOBODITE SE TUĐEG MIŠLJENJA

Vratite se sebi, svojim snovima i ciljevima. Sportisti gube na učinku onda kada svoj fokus daju drugima; trenerima, publici, saigračima, roditeljima… odnosno igraju zarad tuđeg mišljenja i tuđih očekivanja. Okrenite se sebi i neka Vam jedini fokus tokom igre bude na cilju da što bolje izvršite svoj zadatak na terenu. Nivo performasi se smanjuje davajući fokus svemu drugom.

blog1 (1)

KREIRAJTE KVALITETNU SLIKU O SEBI

Slika o sebi je nešto lično, ali i takođe ono što drugi vide u Vama. Vrlo je važno da sliku o sebi kreirate sami za sebe po svojoj meri. Moj savet je da kreirate i izgradite sliku jakog, samopouzdanog, sigurnog i kvalitetnog sportiste. Zatim stvorite naviku da tako uvek vidite i prezentujete sebe. Onako kako vidite sebe – takve ćete rezultate praviti i to je ono što će i drugi videti u Vama. Spoljni svet nije ništa drugo nego reflekcija slike o sebi!

NEMOJTE SE BOJATI GREŠKE

Vrlo česta rečenica koju čujem od mnogih sportista jeste: “Ali…bojim se da ne pogrešim.” Najveća istina koju Vam mogu reći jeste: Da, porešićete. Sport i jeste tako dizajniran da neko mora da pogreši. Ukoliko mislite da se možete baviti sportom a da ne pravite greške, na krivom ste putu. Greške su sastavni deo sporta. Sve što treba znati i primeniti jeste da je grešiti ok i da se posle greške igra nastavlja. Ne dozolite da Vam jedna greška stvori nervozu, jer će za njom u tom slučaju doći druga, pa treća i jako je teško posle vratiti se nazad u igru. Prihvatite grešku i ne dozvolite greškama da Vam stvaraju strah. Pređite preko njih – sastavni su deo sporta.

SLUŠAJTE SVOJU INTUICIJU

“Ako je molitva naše obraćanje Bogu, onda je intuicija Božiji odgovor nama.” Koliko Vam se puta desilo da kažete: znao sam šta sam trebao da uradim i nisam. To je intuicija, naš unutrašnji glas koji nam uvek govori šta trebamo uraditi na terenu. Naučite da slušate taj glas i ne mislite sva puta. Dopustite mu da Vas vodi kroz igru – jer ta prva pomisao, unutrašnji glas nikada ne greši!

VOLITE IGRU

Nekada zaboravimo koliko volimo svoj sport i koliko u njemu treba da uživamo. Setite se kad ste bili dete koliko Vam je velika radost bila otići na trening samo da bi ste se igrali. I to se vremenom nekako izgubi i zaboravi. Vratite to dete u sebi koje jedva čekalo svaki trening, utakmice i svoje drugare. Dopustite mu da se radosno igra.

PROBUDITE SVOJU STRAST

Strast je osećaj velikog entuzijazma i želje za nečim. Adrenalin ili ogromna snaga i volja. To je ona vatra koju morate pronaći u sebi i zapaliti je. Igrajte punim srcem i svom svojom snagom. Sve što imate ostavite na terenu. Strast je gorivo koje Vas pokreće i daje Vam dodatnu snagu. Neka srce i poslednji atom snage ostane na terenu!

Preuzmite besplatan video "Kako izgraditi uspešnu karijeru u sportu"

Unesite Vaše ime, prezime, i e-mail adresu i poslaću Vam link na kome možete pogledati video.

* indicates required

 „Moja misija je da napravim šampione. Ja strogo verujem da svako ko je u sportu, sportista ili trener, ima šampiona u sebi koji samo treba da se probudi. Ja vidim mogucnosti. Ja verujem u neograničen potencijal. I ja sam ovde da zajedno stignemo do vrha.“ - Ana Privrat