12 PRAKTIČNIH NAČINA KAKO POSTIĆI SAMOPOUZDANJE NA TERENU 2019-09-07T12:20:19+00:00

12 PRAKTIČNIH NAČINA KAKO POSTIĆI SAMOPOUZDANJE NA SPORTSKOM TERENU

Da li u sebi znate da na utakmicama/mečevima možete bolje, ali imate osećaj kao da Vas nešto koči da date svoj maksimum? Samopouzdanje je ono bez čega sportista nikada neće izneti svoj pun potencijal na teren, onda kada je to najpotrebnije. Ovde želim da Vam dam sve što je potrebno kako bi ste kao sportista izradili svoje samopouzdanje i veru u sebe na terenu i samim tim postigli onaj rezultat o kom maštate.

OVDE SE NALAZE 12 PRAKTIČNIH NAČINA KAKO POSTIĆI SAMOPOUZDANJE U SPORTU

1. PONAŠAJTE SE U SKLADU ONOGA ŠTO MORATE POSTATI

Prva stvar koju trebate uraditi jeste jasno odrediti sliku sebe i svoje karijere koju želite da izgradite. Odnosno, kako sebe vidite u naredne 3, 5, i 10 godina? Šta za Vas predstavlja top Vaše karijere? Kada imate tu sliku ponašajte se u skladu sa njom. Budite već ono ko morate postati. Ako je to profesionalni sportista, ponašajte se, trenirajte, radite i nosite se kao poslednji profesionalac svog posla.

2. GOVOR TELA

Govor tela u sportu igra neverovatno veliku ulogu u sportu. Kako izlazite na teren i kako izgleda Vaš govor tela na istom? Ako to radite pognute glave, spuštenih ramena i povijenih leđa, eto greške! Na teren izađite i držite stav izpravljenih leđa, ramena nazad, otvorenog stava i podignute glave. Dajte na znanje i sebi i drugima da ste sportista koji je snažan, siguran i koji veruje u sebe.

3. GOVORITE JASNO, GLASNO, I SIGURNO

Komunikacija u sportu je ključ uspeha, na terenu i van njega. Mi konstantno komuniciramo sa svojim saigračima, trenerima, publikom, pa čak i sa protivnicima. Svedite komunikaciju na što jasnije, jednostavnije, uverenije i sigurnije reči. Budite dovoljno glasni, odvažni i sigurni u ono što govorite i informacije koje delite sa drugima. Time ćete odati utisak da ste igrač i osoba koja je sigurna u sebe i kojoj se može verovati.

4. POZICIONIRJTE SE

Svaki sportista ima želju da ima i održi svoju poziciju, i ako ste od onih ambicioznih i odlučnih sportista pretpostavljam da želite lidersku, kapitensku poziciju; poziciju vođe tima. A kako do nje doći? Pozicionirajte se na pravo mesto. Na teren izađite prvi, u svlačionici sedite u sam centar ili gde imate osećaj da ste Vi vođa te ekipe; kada hodate sa timom budite uvek prvi… Gde god da se nalazite, istaknite se i dajte i sebi i drugima na znanje da ste Vi prvi i odgovorni. Tek kada se budete osećali kao vođa, tada ćete i dobiti poziciju koju priželjkujete.

5. KREIRAJTE SVOJU AFIRMACIJU

Afirmacija je kratak slogan koji Vas podstiče na uspeh, na ono što morate postati; podseća Vas na to ko ste i koji je Vaš najveći san i cilj. Kobi Brajant ima afirmaciju “Crna Mamba”, Lance Armstrong “Live Strong”, Novak Đoković “Broj 1”… Sve su to nekada bile samo afirmacije, a danas je nešto po čemu prepoznaju ove velikane. Pronađite svoju afirmaciju, osmislite je i stavite je negde gde je možete videti. Najvažnije, urežite je u svoje srce i um i neka Vas ona vodi do samog vrha.

6. RADITE NA SEBI

Konstantno radite na sebi, unapređujte sebe fizički, tehnički i mentalno. Sebi budite najveća konkurencija i neka Vam jedini cilj bude da svakog dana budete bolji sportista i bolji čovek od onog ko ste bili juče. Prebacite fokus sa svih drugih, trenera, saigrača, rezultata, publike… na sebe. Okrenite se i takmičite se sa sobom. Gradite od sebe sportistu svetske klase.

blog1 (1)

7. OBLAČITE SE PAMETNO

Moramo se složiti da svaki sport ima svoju modu i da se sportisti oblače na sebi jedinstven način. Ako Vam ponestane samopouzdanja obujte svoje omiljene patike za trening, obucite svoju omiljenu majicu ili dres, nešto Vama drago srcu; i garantujem da ćete dobiti volju da koračate ka svojim najvećim snovima.

8. PRIHVATITE KOMPLIMENT

Na pohvale za dobru igru uvek odgovorite sa “hvala”. Nikada ne odbijajte kompliment. Na taj način odajete da ste sigurni u sebe i svoje kvalitete. Na sve to pružite osmeh, pogled pun sigurnosti i čvrst stisak ruke. To rade veliki sportisti lideri koje svoje samopouzdanje nose gde god da su.

9. NEPRESTANO BUDITE UČENICI

U sportu nikada nema kraja učenju, kako fizičkih i tehničkih tako i mentalnih veština. Učite nove poteze i usavršavajte one koje već znate. Tražite resurse i ljude koji Vas mogu naučiti mentalnim veštinama sporta. Dok god ste u sportu postojaće stvari koje još možete naučiti, primeniti i usavršiti. Što više znate, to ste jači i uspešniji.

10. BUDITE ZAHVALNI, ALI NIKADA ZADOVOLJNI

Velika je razlika između sportista koji su samo zahvalni mestom u učinkom koji imaju danas i onih koji su konstantno nezadovoljni. Ni jedna krajnost nije dobra. Potrudite se da nađete dobar balans između ova dva. Napravite spisak svega što danas imate, šta ste postigli do sada i na tome uvek budite zahvalni, ali uvek u sebi nosite zrno nezadovoljstva koje će Vas terati da napredujte i ostvarite više.

11. BRINITE O SEBI

Brinite o sebi kao sportisti fizički, mentalno i tehnički. Potrudite se da svaki deo Vaše karijere i Vas što bolji. Brinite da sve bude onako kako bi trebalo. Jedino kada Vi brinete o sebi i svojoj karijeri onda će to činiti i uvideti drugi. Pokažite i sebi i drugima da Vam je stalo.

12. ČINITE MALE KORAKE NA PUTU DO VELIKOG CILJA

Budite uporni i strpljivi. Svakog dana činite sve što možete kako bi ste bili korak bliže svom cilju. Svakog dana dajte svoj maksimum, trening za treningom, vežba za vežbom, dan za danom. Dajte sve od sebe, a uspeh će doći kao prirodna posledica Vašeg rada. Šanse će doći onda kada ste Vi za njih spremni. Putovanje od hiljadu liga počinje jednim korakom.

Preuzmite besplatan video "Kako izgraditi uspešnu karijeru u sportu"

Unesite Vaše ime, prezime, i e-mail adresu i poslaću Vam link na kome možete pogledati video.

* indicates required

 „Moja misija je da napravim šampione. Ja strogo verujem da svako ko je u sportu, sportista ili trener, ima šampiona u sebi koji samo treba da se probudi. Ja vidim mogucnosti. Ja verujem u neograničen potencijal. I ja sam ovde da zajedno stignemo do vrha.“ - Ana Privrat